Grillezés a kertben (2. rész) ? Gyakori hibák grillezés közben


 
 
 
 
 
 

Grillezés a kertben (2. rész) – Gyakori hibák grillezés közben

Előző cikkünket folytatva, most nézzünk meg néhányat a leggyakoribb hibákból, amiket a grillezés során el szoktak követni az emberek.

A grillezést érdemes jó előre átgondolni, legfőképpen az idő szempontjából. Egy hagyományos grillnek kb 20 perc kell, hogy megfelelő hőmérsékletű legyen és lehessen rajta húst sütni. Az sem jó, ha túl korán gyújtjuk be, mert mire a sütésre kerülne a sor már kihűlt a grill, de a túl nagy sietség se jó, mert még nem lesz elég meleg a grill és csak égni fog a hús külseje. Tehát, ha vendégeket várunk kalkuláljunk a grill felfűtésének idejével mindenképp. 
 

Nyáron sokan félnek a húsok megromlásától, ezért a sütés előtti pillanatokig hűtőben tartják a bepácolt húsokat. Valóban nagyon kell figyelni ilyenkor, hogy csak biztosan friss és ehető húst szolgáljunk fel, viszont a "hűtő hideg" húst feltenni a grillre nagy hiba. Ugyanis ilyenkor a külseje elkezd sülni, a belseje pedig még mindig hideg marad. Ezért érdemes a sütés előtt kivenni a húst, és persze nem a napon, de megvárni, míg szobahőmérsékletűre melegszik. 
 
A kevesebb néha több, tartja a mondás, és a grillezésnél ez különösen igaz. Inkább válasszunk maximum 1-2 fajta húst és néhány zöldséget, mint hogy a piac teljes kínálatát meggrillezzük. Azért is jó, ha azonos ételeket grillezünk egyszerre, mert azoknak biztosan ugyanakkora a sütési ideje. 
 
Ilyenkor szokták sokan elkövetni a következő nagy hibát, össze vissza szurkálják a húst, hogy vajon megsült-e. A húst mindig csipesszel vagy lapáttal fordítsuk, mert ha felsértjük a kérgét, a benne található finom levek egyszerűen kifolynak és a hús száraz lesz. A húst egyébként sem kell percenként megfordítani, mivel egy jól előkészített grillnél elég, ha 2-4 percenként megfordítjuk.  
 
Bakik között szokott szerepelni az is, hogy nem elég előre látó a házigazda és elfelejti megnézni az időjárás előrejelzést. Akár szép, napos időt ígérnek, akár esőt, érdemes minden eshetőségre felkészülni és bekészíteni a sufniba egy sátrat, amit szükség esetén gyorsan fel lehet állítani, hogy megvédjük úgy a grillezendő ételeket,  mint az azt készítő személyeket. Akár eső, akár tikkasztó nyári napsütés elől jó érzés behúzódni valami alá, ami minden körülmények között megvéd. Ha mi nem rendelkezünk ehhez szükséges sátorral, érdemes sátorbérléshez folyamodni.
  
 
 
Akciós raktár - és rendezvénysátor bérlés, raktársátor akciók, raktársátor bérlés!!!

© Rendezvény Kellék Kft. - Minden jog fenntartva

www.legvarpark.hu www.rendezvenykellekek.com