Új őrület terjed a világban


 
 
 
 
 
 

Új őrület terjed a világban

De mi is ez az új őrület, amit egyre több ember kíváncsi hazánkban is?
Ez a szabaduló játék, más néven szabaduló szoba, ami Amerikát, Japánt és Európa más országai után Magyarországra is eljutott és egyre nagyobb teret hódít.

A legelső szabaduló játék 2006-ban látott napvilágot a Szilícium-völgyben, amit a jól ismert Agatha Christie regényekre épülve alkották meg a helyszínt és a magát a játék témáját. Következő évben pedig Japán ütötte fel a fejét az új szórakozási forma, ami REG, vagyis Real Escap Game, néven vált ismerté. Innen indult igazi hódító útja, ami először Kínába, Hongkongba, Szingapúrba és Tajvanra jutott el, majd pedig az Egyesült Királyságban is egyre több szabaduló szoba nyitotta meg kapuit. Hazánkba 2011-ben jutott el, de igazán nagy port a fővárosunkban csak 2012-ben kavart.

A szabaduló szoba ötlete a régi számítógépes játékokra épült, melyeket a bennfentesek room- escape vagy point and click néven ismerhettek, és az alkotók az ottani szabályokat és témaköröket helyezték a valóságba. Ahhoz pedig, hogy a zárt ajtók mögül kijusson a szerencsét próbáló csapat, számos logikai és ügyességi feladatban kell helyt állniuk és még a megadott idő előtt kiszabadulniuk.

A játék lényegében egyszerű és érthető, általában 2-6 fős csapatok alkotásával, egy órán belül kell megfejteni a feladványokat és kitalálni, kijutni a szoba fogságából. Témáját tekintve sokféle szabaduló szoba épült már, legtöbbjükhöz a horrorfilmekből merítettek ihletet. De aki nem szeret rettegni, és éppen eléggé felfokozza a kedélyeket a gyorsan telő idő gondolata, azok számára vannak tudományos témákra épülő, krimi vagy fikciós játékokkal is. De bármelyiket is választjuk, fontos a csapat jó együttműködési képessége, az összhang megteremtése, az ügyesség, logikus gondolkodás és esetenként magas általános műveltségre is szükség van. Vannak olyan helyszínek, ahol egy- egy feladat megoldásakor kapnak utalásokat, némi segítséget a játékosok a következő próbatétel megoldásához, vannak ahol a feladatokat egymástól és sorrendtől függetlenül lehet megoldani. Pályától és témától függetlenül nagyon közkedvelt szabadidős tevékenység lett belőle úgy baráti körökben, mint például cégek csapatépítés céljából is gyakran keresnek fel szabaduló szoba helyszíneket. Jobban megismerik egymást közben az emberek, felszabadulnak a gátlások, átminősülnek munkahelyi kapcsolatok és utána jobban megy az együttműködés a hétköznapi életben, munkavégzés közben is.

A játék sajátossága, hogy a megadott, általában 1 óra alatt a csapattagok gyakran veszítik el időérzéküket, kiesnek a megszokott kerékvágásból és teljesen átadják magukat a játék élményének. Gyakran élik át az úgy nevezett Flow- érzést, ami összességében egy olyan állapot, mikor az ember teljesen elmerülve egy tevékenységben, átadja magát neki és élvezettel végzi azt. Ettől feltöltődik, energikussá válik, maximális teljesítményre törekszik, ami a koncentráció és motiváltság hatására általában sikerül is. Ennek az érzésnek egy biztos jele, ha a résztvevő egy- egy feladat megoldásakor felfokozott örömöt és lelkesedést érez.

Ha valaki ennek az élménynek a megtapasztalására vágyik, látogasson el egy szabaduló szobába és tárja fel annak titkait!
 
 
 
 
Akciós raktár - és rendezvénysátor bérlés, raktársátor akciók, raktársátor bérlés!!!

© Rendezvény Kellék Kft. - Minden jog fenntartva

www.legvarpark.hu www.rendezvenykellekek.com